Vendégkönyv·Kapcsolat·Nonprofit Kft.·Próbatábla
Fortissimo Login·Hírlevélre feliratkozás·
 

Művészeti ügykezelés

Balogh Erzsi

művészeti főtitkár
Budapest, 1933. április 2. -  Budapest, 2012. február 8.


Egy ugri-bugri kislány furakodott át a bemutató után virágcsokros gavallérok és bundás színházi mamák közt a vasajtón. Mit keresel itt? − mordult rá Pap Béla, a szigorú tűzoltó parancsnok, amikor felfedezte a lassan elsötétedő folyosókon bolyongó gyereket. – Itt szeretnék maradni. – Csak nem tűzoltó akarsz lenni? – Ebben a házban csak tűzoltók laknak? Hol vannak a színészek és a többiek? – Eredj haza, semmi keresni valód erre! – De Böbe makacs lány volt, már hajnalban ott téblábolt újra a kiskapuban.

Elsőként nájlon esőkabátos ismerős nénik jöttek Rákospalotáról magas szárú fűzős cipőkben, spárgaszatyrokkal – előlük el kellett bújni – aztán nehéz járású viharkabátos férfiak ételhordóval, a fiatalabbak inkább csak ázott, színehagyott zakókban, a svájcisapka villámhárítójára fűzött kétfilléresekkel. Aztán egy esernyős hölgy fordult be a sarkon puha kabátban, ő is erre tartott. Végre egy színésznő – csillant fel a szeme, és bátran eléállt. – Vegyenek fel! Itt szeretnék maradni! – kezdte nála is. – És mit csinálnál nálunk? – Népi táncos vagyok! – vágta rá büszkén. – Hát ezzel nem sokra mész itt. De ha megtanulsz gépelni, talán volna valami lehetőség.

Két hónap múlva újra ott állt a művészbejárónál, leste Györgyikét, az felvezette irodájába. Ott derült ki, hogy mégse színészek közé került, hanem a titkárságra. Kapott egy kis asztalt a sarokban, bemutathatta új tudományát, boldogan kezdte gépelni az elé tett Júlia monológot. Csak a végén pityeredett el. – Délutánonként sportolni járt – talán kézilabdázott – hajnalban úszott, ügyesen felfedezte íróasztala mögött a radiátort, ahol fürdőruháját titokban megszáríthatta. Mosolyogva élte a nagy drámák között napjait, csak egyszer sírta el magát, mikor egy második emeleti segédszínész a Forradalmi Bizottság nevében lefoglalta írógépét.

Aztán Erzsikéből a Balogherzsi lett. A szomszéd fiú vette el, hátsó kertjükben modern csirkefarmot gondoztak. Dódi szorgalmasan dolgozott, állandóan kereste magának a munkát, hol fasírtot sütött a szentendrei Hév állomáson, hol leselejtezett tankokat szállított keresztül az országon. Mintagazdaságot rendezett be a Bakonyban, miközben egy német gépgyárat irányított valahol az Alföldön. Erzsi sem maradt le mögötte, esténként szorgalmasan gépelte – oldalanként két forintért – az új bemutatók szövegkönyveit, szerepeit. Kevesen tudták, hogy így már Sárdy János valamikori villáját is megvehették a Pasaréten.

Erzsi már nem sportolt, az uszodába is csak izületei gyógyítására járt, de leginkább Hévíz medencéit szerette, ahol a nyarakat töltötte. Hősiesen vagy boldogan fogadta az új és új igazgatókat, valamennyi megbízott benne, mert ő betartotta munkaköre alapszabályát, megőrizte a titkokat. Györgyike után új főnöke is magára hagyta, már az írógépeket is kiselejtezték. A számítógép világában nem bízott, régi füzeteiben őrizte a múltat. Otthonában ugyanúgy szüksége volt erejére mint a színházban, ahol 62 éven át talán ő maradt az egyetlen összetartó erő. Színész nemzedékeket temetett el, most mi kísérjük vissza szeretett nagy családja körébe.

 
Götz Béla

vásárlás
2018. Január
HKSzCsPSzV
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16
31 ----
2018. Február
HKSzCsPSzV
---
5
12 13 14
26 ----
2018. Március
HKSzCsPSzV
---
5 6 7
26 27 31 -
2018. Április
HKSzCsPSzV
------1
2 3 4
16 17 18
------
2018. Május
HKSzCsPSzV
-1 6
7 8 9
23 24 25 26
31 ---
2018. Június
HKSzCsPSzV
----
4 5
11 12 13 14
23 24
29 30 -