Vendégkönyv·Kapcsolat·Nonprofit Kft.·Próbatábla
Fortissimo Login·Hírlevélre feliratkozás·
 

Csillag a máglyán

A Kálvin-Szervét dráma születése

A Kálvin-Szervét drámának első, gyermekrajzolatú vázlatát a nagyenyedi Bethlen Kollégium tanítójelöltjeként készítettem 1943 nyarán Pusztakamaráson, esős napokon főleg, a mezei munka szüneteiben. Tizanhat éves voltam akkor, abban a korban tehát, midőn az ember a lepényevés avagy a puszta látványszerzés reményével akármifajta csődület hangjára szívesen tapostatja és rúgatja bokán magát a becsvágy karjai közt.

A kollégium igazatóságának nyári vakációra meghirdetett irodalmi versenytémája volt Kálvin élete és munkássága is. Már nem tudnám megmondani, miért választottam éppen őt az írás próbatételeként. Talán a hányatott sorsú és nehéz próbáknak alávetett férfiú küzdelme vonzott; a közéletbe kényszerült magány a cselekvés szorításában. Véle foglalkozva ragadta meg a képzeletemet a minden koroktól toleranciát könyörgő, szerencsétlen Szervét Mihály sorsa. Olvasgatás közben a genfi Champel mezején az ő lassú tűzű máglyája körül kezdtem lábatlankodni, belebonyolódván azután csacska módon a négyszáz esztendős kultúrhistóriai vitába. Gondolhattam volna pedig, hogy az ügyben, melyről könyvtárakat írtak össze, senki sem lesz kíváncsi az én szomorú fejcsóválásomra. De csak írtam-körmölgettem a híres genfi pör megrendítő történetét.

Úgy emlékszem, a dolgozatot el is küldtem végül. Sorsát végül szem elől tévesztettem. Visszhangtalanságából ítélve minden bizonnyal a bíráló bizottság különleges fejcsóválási díját nyertem el vele.

Sütő András

Megjelent a Kortárs 1976. évi számábanRészlet a Kritika 1976. januári számában megjelent írásból:

"Magával ragadó, elbűvölő színházi este. Azok közé az alkalmak közé tartozik, amelyeket valószínűleg sokáig nem fogunk elfelejteni. Mert ritka találkozásnak vagyunk a tanúi: nem jelentéktelen szövegre épülő színházi teljesítménynek tapsolunk, s nem érdekes írói szövegnek, mely a hézagos megvalósításon is átüt és elismerést kér, hanem író és színházi szöveg és játék, írói látomás és színpadi megvalósítás ritka szerencsés, örvendetes találkozásának. [...]

Mert a színházi este nem jöhetett volna létre e nagyszerű alkotás nélkül; de e darab gazdag szépségét sem lennénk képesek oly elragadtatottan felismerni, ha a Madách Színház nem állna szolgálatában. S itt különös szerepe van megint a rendezőnek, Ádám Ottónak. Talán erdélyi származása, talán az íróval való generációs azonossága, talán a művészi alkat rokonsága, talán mindez s ki tudja, mi más még együtt tette - de ez a rendezése megint epochális alkotás a mai magyar színpadon. Elsősorban azért, mert nem ő akar szerepelni, hanem az írót s az írói mondanivalót akarja maximális kibontakozáshoz juttatni; mert a művészi alázat révén tud művészileg felmagasztalódni.[...]"

Nagy Péter
vásárlás
2018. Január
HKSzCsPSzV
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16
31 ----
2018. Február
HKSzCsPSzV
---
5
12 13 14
26 ----
2018. Március
HKSzCsPSzV
---
5 6 7
26 27 31 -
2018. Április
HKSzCsPSzV
------1
2 3 4
16 17 18
------
2018. Május
HKSzCsPSzV
-1 6
7 8 9
23 24 25 26
31 ---
2018. Június
HKSzCsPSzV
----
4 5
11 12 13 14
23 24
29 30 -