Vendégkönyv·Kapcsolat·Nonprofit Kft.·Próbatábla
Fortissimo Login·Hírlevélre feliratkozás·
 

Hegyi Árpád Jutocsa írásai

Ádám Ottó tanár úr

Első rendező-osztályába jártunk, Ács, Balogh Gábor, Klemm Pali, Tolmár Kata, Seregi Zoli, Ungár Tamás és én.
Többször előfordult, hogy délután, a rendezés órán, kopogtatás nélkül nyílt az ajtó és benézett Várkonyi Zoltán, a rektor. Benézett Ádám Ottóhoz, a rektor-helyetteshez, mert dönteni kellett valami fontos ügyben. Ottó fölkelt és kiment Várkonyival a folyosóra, becsukta maga mögött az ajtót. Mi vártunk, beszélgettünk. Néhány perc múlva Ottó visszajött és folytattuk az órát, Várkonyi meg elment dönteni.
Éreztük, tudtuk, hogy ő a nagy formátum. Én akkor, fiatalon nemigen értettem, hogy akkor mért nem ő a rektor. Ma már értem. Exponálja csak magát Várkonyi, a színész és híres ember. Ádám Ottó meg megmondja, mit kell csinálni. Halkan, okosan, pontosan. A háttérből.

A legjobbak a Shakespeare-órái voltak. Olyan kulcsokat és titkokat fejtettünk meg a Shakespeare-darabokat analizálva, amelyek azóta is érvényesek és használom őket, ha Shakespeare-közelébe kerülhetek.
Az Othello analízise volt talán a legemlékezetesebb. Meg a Lear. Mindig azt kerestük, ki miért teszi, amit tesz. Mi az indítéka, mikor változik meg benne a lélek, hol vannak a fordulópontok.
Egyszer feltett egy kérdést, amire tényleg csak úgy lehetett válaszolni, ha egész mélyen megértettük a darabot és a figurák lelkiállapotát, a történet dramatikáját és a szerző, azaz Shakespeare szándékát. Mindenki egyetlen, rövid választ adhatott. Senki se találta el a jó választ. Csak, furcsa módon Ungár. „Mikor megvakítják” – mondta. „Hát persze” – mondta Ottó és mi irigyen éreztük, hogy most ők ketten, meg Shakespeare egy húron pendülnek…

Szépnek tartottuk, erre Ács hívta fel a figyelmemet, különösen amikor ősszel elkezdődött a Főiskola és Ottó kicsit hosszabb, dús hajjal, barnán, tele nyárral először jött be hozzánk órára. Leonard Bernstein és Karajan feje összegyúrva, csak még csillogóbb, még okosabb szemekkel. Mindig felhúzta a pulóverét az alkarján, ezzel valahogy megnövekedett a keze, hosszú szára lett a kézfejének a csupasz alkarral meghosszabbítva. A kézfejével meg kevés de nagy erejű gesztusokat tett. Valahogy azért húzta föl a karján a pulóvert, hogy a keze még tisztábban, jelentősebben érvényesüljön gesztus közben.
Sose volt dühös ránk, sose jött ki a sodrából, pedig adtunk neki elég okot erre, lusták és készületlenek voltunk jó párszor. Ő nyugodt és bölcs maradt mindig. Egyetlen egyszer lett csak dühös, akkor is csak azért talán, hogy azt is megmutassa, milyen, ha dühös. Számon kért valamit, amit már többedszerre nem csináltunk meg. Mikor kiderült számára, hogy erre az órára sem született meg, amit várt tőlünk, valami olyasmit mondott, hogy ez a hozzáállás ez – és itt kissé megemelte a hangját – ez LÓSZAR. Kijelentő, nem felkiáltó módban mondta. Csak kissé megemelte a hangját. És fölállt és kiment.
Nagyon meg voltunk ijedve.

Hegyi Árpád JutocsaÁdám Ottó 80. születésnapjára írt köszöntője

Instrukció

Mint végzős rendezőhallgató, Ádám Ottó mellett voltam rendezőasszisztens.
Shaw Pygmalion-ját próbáltuk. Sulyok Mária, Márkus László, Haumann, Psota, - és Huszti a főszerepben.

Ottó in floribus, csillogó kedvvel, a remek tehetségű színészek társaságát élvezve, jókedvűen próbált.

Egyszer csak gondolt egy játékosat, kicsit, hogy szórakoztasson, kicsit, hogy tanítson engem, ha már ott ülök mellette - és bemutatott nekem egy kis rendezői cselt.
Huszti és a mamáját játszó Sulyok Mária páros jelenetét próbáltuk. Ottó odasúgta nekem Huszti egy mondatánál, hogy itt Husztinak fel kellene állnia. És figyelje meg, mondta, hogy ennél a mondatnál holnap Huszti fel is fog állni.
Nem szólt semmit Husztihoz, de Sulyoknak mondott valami apró, mellékes dolgot, valami kellékről, amit egyszerűbb lenne jobb kézzel visszatenni a helyére (talán egy kis locsolókanna volt, amivel Sulyok a szobanövényt locsolgatta.) Ettől Sulyok helyzete kissé megváltozott, kissé elfordult Husztitól.
Másnap a próbán, ugyanennél a résznél Huszti azt kérte Ottótól, hogy fel szeretne állni, mert sokkal jobban esne neki az itt következő mondat, ha felállva, egy lépést tehetne a mamája felé, hogy annak pillantását így könnyebben magára irányíthassa. Ottó azt mondta, hogy nem bánja, ha így jobban érzi magát.
És cinkosan rám mosolygott.

Hegyi Árpád Jutocsa

vásárlás
2020. Február
HKSzCsPSzV
-----1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 -
2020. Március
HKSzCsPSzV
------
2 3 4
16 17
26
30 31 -----
2020. Április
HKSzCsPSzV
--1
12
14 15 16
29 30 ---
2020. Május
HKSzCsPSzV
----1 2 3
4 5 6
19 20 21 22 23 24
25 26 31
-------
2020. Június
HKSzCsPSzV
8 9 10
23 24 25 26 27 28
29 30 -----
2020. Július
HKSzCsPSzV
--
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 --